Со желба за знаење

google.77Големите технолошки компании се познати по своите необични прашања за време на интервјуто за работа. За нив, нивоата на образование и квалификации се уште помалку релевантни отколку како реагира кандидатот кога тој е „фрлен во чудни води“.

Повеќе...

itsolutions.29Иако САД, посебно Калифорнија, е горд носител на титулата „најголема технолошката престолнина на светот“, сепак постојат и други региони кои исто така, можат да спорат за лидерското место.

Повеќе...

google.play19Google Play само во 2016-та ни донесе нови 39 милионери. Оваа информација ја објави консултантска компанија Sensor Tower. Тоа е два пати повеќе отколку во 2015 година. Тогаш само 14 програмери имале приходи кои надминуваат 1 милиони долари во рок од една година.

Повеќе...

piramida.12Истражувачи кои што со години бараат одговор за изградбата на пирамидите направија револуционерно откритие кое што ја открива енигмата зад овие структури, кои ги мачат научниците со векови. Зошто има толку многу пирамиди? Зошто сите се со слична форма и големина? И главното прашање, зошто древните цивилизации ги граделе пирамидите?

Повеќе...

air.plane03Доколку некогаш сте се запрашале зошто на вашиот телефон мора да го вклучите Airplane Mode режимот на работа додека летате со авион, причината е повеќе од оправдана.

Повеќе...

nikola-tesla20Иако Никола Тесла не можел да патува од иднината во иднината, меѓутоа неговиот ум бил и тоа како понапред во 1926 година. Всушност, пред речиси 100 години, Тесла го предвидел паметниот телефон.

Повеќе...

tesla.16Еден од најпознатите научници во историјата, Никола Тесла е роден на денешен ден во 1856 година. Познат е по својот придонес за струјата што денеска се користи низ светот, а покрај големите откритија што ги направил, починал сиромашен во 1943.та година.

Повеќе...

aurora04Аурора бореалис е поларна светлина редизвикана од „сончевиот ветар“. На својот пат низ вселената, дел од сончевиот ветар наидува на Земјината магнетосфера, дел од вселената во кој доминира Земјиното магнетно поле.

Повеќе...

plamen.11Сигурно сите барем еднаш имате гледано филмов во кој длабоко во вселената  настанува некоја експлозија.  Особено во филмот „Гравитација“ од 2013 година, во кој освен Џорџ Клуни можете да видите оган кој се распространува во вселената.

Повеќе...

detektor za lagi1Луѓето честопати лажат за да избегнат несакани ситуации или да сокријат нешто и да добијат некоја корист. За да се откријат лагите во некои од најважните процеси како што е на пример студската постапка или откривањето на криминалците, често пати се користи полиграфот - помагало наменето за откривање кога некој лаже.

Повеќе...

anaNikolic

misoKovac

banerIscelitelMilenium