evaВерувам дека има Господ и дека ќе ја поживее Ева, ќе го дочека денот на операцијата, вели Дејан Илиевски, татко на двомесечно бебе што има дијагностицирано тешка срцева мана – хипопластично лево срце со ASD, VSD и белодробна хипертонија.

Се препорачува операција во Бугарија. Секој ден е неизвесен, секое утро е нова надеж и уште една битка на малата Ева. Операцијата во Бугарија чини 13.800 евра. Родителите Дејан и Елена Илиевски од Куманово не можат за толку кратко време да ги соберат потребните пари. Тие од неодамна побарале помош од организации, граѓани, добродетели со донирање средства преку мобилни телефони и преку отворени трансакциски сметки во две банки. Помагаат и роднините и пријателите. Но семејството Илиевски итно треба да уплати 3.000 евра сума што е неопходна за македонскиот Фонд за здравство да ја закаже операцијата во болницата во соседна Бугарија, а потоа ќе се доплати другиот дел од парите. Патувањето до Бугарија е ризично, па за малата Ева ќе биде организиран превоз со Брза помош, која е спремна во секој момент да тргне на пат откако ќе бидат уплатени 4.600 денари во еден правец.

„Изразувам голема благодарност до сите граѓани што донираа за малата Ева преку телефонските броеви и на трансакциските сметки. Со помош на пријателите и роднините успеавме да собереме дел од парите што се потребни да се уплатат за да се закаже операцијата, односно неопходните 20 отсто од вкупната сума. Ни недостигаат уште 35.000 денари. Се надеваме дека во текот на неделата ќе ги собереме. Малата Ева сè повеќе губи воздух. Секој ден ја гледам како се бори за живот и му се молам на Господ да ѝ даде сила да издржи до интервенцијата“, вели Илиевски.

Кога на 14 април Ева ја здогледала светлината на животот, никој од лекарите во скопската државна болница не дијагностицирал никакво срцево заболување. Проблемите, отежнато дишење, помодрување, губење на здивот се јавиле подоцна. Во потрагата по точната дијагноза семејството Илиевски ги поминало сите скопски болници и кога конечно се открило дека станува збор за тешка срцева мана, Илиевски добиле препорака да направат преглед во специјализирана болница во Бугарија, каде што може да се изврши и операцијата. Да му помогнеме на ова скромно и благодарно семејство во битката за малата Ева и да уплатиме пари за операцијата на двомесечното девојче на трансакциските сметки: 
300-0070827508-86 Комерцијална банка и 200-0016518668-27 Стопанска банка.
Отворени се и телефоните
077/143-402; 070/143-191 и 075/143-161.

извор: мкд.мк & донации

Би можело да Ве интересира:
Претходно од оваа категорија: